header

Hemmagjorda leksaker

Alla leksaker behöver inte vara köpegods. Här kommer lite förslag på hundleksaker du kan knåpa ihop hemma. Med alla leksaker, oavsett om de är köpta i butik eller hemmagjorda... var noga med att övervaka hundens lek om du ej är aktiv deltagande. Se över eventuella skaderisker. Använd material, stoppning som inte är skadliga för hunden eller riskerar att skada.

EN KLASSIKER
Tomma toarullar är inte skräp, om de inte återvinns, bör dom nyttjas till hund. Vik in ändarna, stoppa in hundens favoritgodis och göm sedan hela härligheten och låt din hund söka, slita upp, och äta. Rovdjuret inom husdjuret kommer tacka dig!

obs! om din hund verkar vilja svälja hel alltet istället
för att öppna, avbryt, detta var inget för just din hund.

PUNKTERAD BOLL
Bara ta fram morakniven, lägg ett snitt eller ett kryss. Stoppa i godis, eller en mindre favoritleksak... kasta ut på tomten/i lägenheten och låt hunden leta upp och lirka ut. Försvåra genom att gömma högt, lågt, under saker, bakom prylar, surra in i handduk, gräv ner i lövhög, häng upp i träd, sätt fast i rep och släng över en dörrkarm. Bara fantasin sätter stopp.

GAMLA SOCKOR
Blir rätt glad när det går hål på strumporna ändå ;) Då har man nytt material till en ny hundleksak. På blodigaste allvar vill jag poängtera att det inte är någon vidare bra idé att stoppa godis i strumpor, då veterinärer inte alltför sällan får operera ut just strumpor ur hundar. Så i sockor stoppar jag enbart leksaker, eller något jag lärt hunden apportera för sekundärt få sin belöning. Det är dessutom lättare att kasta en tennisboll långt, om det ligger i en strumpa.

Vid bollkastning, se över om din hund får ett bra utlopp eller stressas upp.
Om det senare råder: kasta boll, men låt hunden vänta - glömma det exakta
landningsstället och skicka sedan hunden på ett sök.

VATTENTOKEN
Nämner inga namn... men hostar till med labrador och flatte ;) Ja vattentokiga hundar finns det gott om, då kan en dusch vara en utmärkt belöning.

OBS! Om din hund inte gillar vatten, använd det då inte i bestraffningssyfte. Ring istället så löser vi det oönskade beteendet.

FLÄTADE KAMPTRASOR
Efter att ha städat ur garderoben får du säkert ett överskott av kläder, tyger... kampleksaksmaterial. Klipp grova, tjocka remsor, fläta sedan samman till en kampleksak. För extra "tjong" i leken, fläta in en bit av ett bungyjump-rep eller annat hållbart elastiskt.
Kamp jagar upp, glöm inte att hjälpa hunden ner i varv om den behöver, tugga ben, kela, massera funkar ofta bra.

ÄLSKADE BRANDSLANGAR
Dessa underbara ting. Glid in på närmaste brandstation och fråga om de har punkterade slangar dom vill bli av med. Skär/klipp av (sekatör funkar bra) och stoppa, sy ihop, sy fast handtag i vardera ända för utomordentlig kampleksak. Eller varför inte låta ändarna vara öppna och preppa med godis och bitar av wellpapp om vartannat för en rolig aktiveringsleksak.

PETFLASKA - PET TOY
Ja en helt vanlig petflaska kan bli en rolig leksak. Många användningsområden finns. Är din hund en glupsk typ, ta av korken och släng. Är din hund en tugga i bitar och svälja-typ, sluta läsa och panta dina flaskor.

Men annars, stoppa i godis och låt hunden snurra runt flaska, vända, vippa och få ut godiset. När det funkar bra, sätt på korken... först löst, för att sedan successivt dra åt mer och mer. Försvåra genom att stoppa in flaskan i en tröjärm (på nån gammal tröja du ändå vill bli av med), låt hunden lirka ut flaskan, slå en lätt snurr på tröj/flaskan, ytterligare försvåring är att knyta ihop kalaset och låt hunden nysta ut.

Eller varför inte skära upp på hål på vardera sida av flaskan, ca på mitten. Sätt en blompinne, rakt igenom så det sticker ut lite av den på vardera sida. Du har nu en petflaska snurrande på en pinne. Häll i godis (initialt halvfull flaska), sätt dig på en stol, och sätt flaskan mellan dina knän. Peppa hunden att interagera med flaskan tills godbitar trillar ut. Samarbete.

Har du en hund som gillar att använda sin muskelmassa... då används petflaskor bäst som vikter. Fyll dem med vatten och fäst i ett rep, i samma rep fäster du även ett märgben - kasta ner altet bakom soffa, i badkaret och låt hunden din dra upp härligheten för att nå sitt märgben.  

 

Har man varken lust eller inspiration till ovanstående, så erbjuder vi en mängd välvalda hundleksaker och aktiveringsleksaker på Hellgrens, butiken nere i Åseda (Olofsgatan 1).


OBS!!
All form av lek med föremål, köpta eller ej bör, övervakas. Lämna inte din hund ensam med ett föremål om du inte med största säkerhet vet att ingen skaderisk finns. Ge heller inte din hund ett föremål som du inte kan be hunden lämna tillbaka.
Överstående tips ges med hopp om att i gengäld få
förnuft och eget omdöme vid praktisk tillämpning.