Namnlös design

Stjärnmejsel mot en spik....?

Utsläckning är en inlärningsprincip som fascinerar mig. Konceptet innebär att en förstärkande konsekvens som tidigare kommit efter beteendet uteblir kommer beteendet efter ett tag att upphöra - släckas ut.

Ett vanligt exempel på utsläckning inom hundträning är tiggande vid bordet eller skällande när det knackar på dörren. Med det senare menar jag hundar som triggas av knackningen och börjar skälla, springa mot dörren och invänta att någon entrar hemmet/lyan.

En utsläckning låter harmlös och är så i många fall. Det hela innebär att vi knackar, knackar och åter knackar. Ofta och oregelbundet, utan att på något sätt förstärka hundens respons. Dvs. utan att titta på, klappa på, gå mot dörren- ja helt enkelt reagera. Jovisst slutligen, efter den obligatoriska utsläckningspeaken (då beteendet ökar innan det avtar) så minskar responsen. När detta börjar ske bör vi vara observanta och belöna det önskvärda beteendet, tystnad, lystrande, om hunden avstår att gå mot dörren. En belöning, peppande beröm i rätt sekund blir en förstärkning av detta. Något som ökar utsläckningshastigheten då ett kontraproduktivt beteende förstärks. Motivationskrafter ställs mot varandra. Men ju mer jag tänker på det hela, desto mer behavioristiskt och skinnerboxlikt känns allt.

Varför skäller du? Frågan som inte bör glömmas bort. För orsakerna kan ju vara många; positiv förväntan, larmande, inlärt och bekräftat. Eller komma ur frustration p.g.a. understimulering, rädsla, felstimulering, dåliga erfarenheter, trauma etc.      I många av dessa senare exempel så kommer en ren utsläckning initialt ge hundägaren en wow-känsla... men en långsiktig verkan uteblir. Genereraliseringen kommer vara svår att nå och wow-känslan byts mot frustration när beteendet återkommer och hundtränare inte längre står i hallen och stöttar. Nu brottas istället hundägaren själv med en stjärnskruvmejsel mot en spik. Motorn bakom glömdes bort, varför, vad är motivationen bakom skällandet?

Varför", "Vad beror det på...." är frågorna jag nyfiket ställer innan jag ens tänker träningsprinciper... för det blir mycket bättre så, mycket hållbarare då det är på djupet de mest näringsgiriga rötterna rotat sig.


/Carro Hellgren

Etiketter: inlärning

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Mary » Rädda! rädda hundar:  ”Hej Carro. Jag har en valp på 5 månader som är jätterädd för bilar och bussar. ..”

  • Lina » Rädda! rädda hundar:  ”Hejsan! Jag har en omplacering som jag haft i 2,5 månad. Hon är en labbe som doc..”

  • Sara » Rädda! rädda hundar:  ”Hej, jag har en hund som på senare tid blir allt mer rädd för cyklar och kopplar..”

  • Emma » Back to basic:  ”Rena produkter....Det man gör hundmat av är förmodligen fullproppat med antibiot..”

  • Sara » Rädda! rädda hundar:  ”Hej! Jag har en hund som visar många av de tecken du skriver. Han är en omplace..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln