Namnlös design

Kamp & hårda tag hör inte hemma här.

Det är viktigt att stabilisera själva klon vid klippet, annars kan det göra ont vid klippet då klon annars knycker till. Det är viktigt att stabilisera själva klon vid klippet, annars kan det göra ont vid klippet då klon annars knycker till.
Kloklippning, ett nödvändigt ont eller en rofylld stund tillsammans...?! Många bävar kloklippningsdagen, hussar/mattar så väl som hundar. Man förbereder sig på en brottningsmatch och hunden letar flyktvägare bara hen hör "klotångslådan" öppnas. Sen följer en svettig mätning av styrka, envishet och parrerar-teknik... och förhoppningsvis slutar det hela utan blodvite.

Det behöver inte vara så, rättare sagt, det bör inte vara så. Tvång och motstånd, kamp och hårda tag hör inte hemma här. Detta är en utlämnande situation för hunden, vi människor ska klippa av en del av hundens kropp! Så klart kan det vara oroväckande och rent ut sagt jobbigt att lära sig som hund.

Huvudingrediensen i träning inför denna uppgift är TILLIT! Som baseras på erfarenheter av respekt. Respekt för hundens kropp, integritet och personliga sfär. Nästa huvudingrediens är positiv förstärkning. Exakt tajmad och välplacerad belöning när hunden är stilla och avslappnad (till skillnad från stilla och skräckslagen, läs inlärd hjälplöshet).

Vi kryddar det hela med en stor nypa tålamod, tid, lugn och förståelse (från vår sida). Då brukar det hela lösa sig fint. I längden! För det hela handlade om erfarenheter av respekt, erfarenheter tar tid att tillgodose sig. Hunden måste upprepade gånger erfara detta. Träningen ska ske i samförstånd med hundens känslosystem. Vi bör träna korta små små mikropass, för att säkerställa att hunden inte stressas, blir orolig och att vi då råkar belöna denna sinnestämning. Hellre 1 minuts träning/dag, 7 dagar i veckan än en brottningsmatch en ggr i månaden där alla klor ska klippas. Nedan följer ett litet steg för steg schema över hur träningen kan gå till:

1) Skapa en rofylld och lugn atmosfär, gärna där hunden är högre än dig, rent platsmässigt. Jag brukar låta hundarna ligga i soffan medan jag själv sitter på golvet. Jag får på så sätt bra överblick av tassar. Prio 1 är att skapa en harmonisk samvaro i detta läge, klappa, kela, massera lätt. Prata rofullt och lugnt med hunden. Beger sig hunden ifrån platsen, led den neutralt och lugnt tillbaka. Beröm lugnt och belöna (med något hunden uppskattar) när den väljer att vara kvar. Gör detta (utan klotång/klipp) tills hunden tycker det är trevligt.

2) Låt nu det slumpmässiga klappandet, bli mer målinriktat. Jobba dig mot benen, ner till tassar. Klappa, håll om, håll i, klappa. Dvs. vänj hunden successivt vid att du fixerar tassen. Detta går snabbt om du kopplar ihop hundens avslappnade tolerans med en vältajmade belöning.

3) När ovanstående går bra, träna vidare men lägg nu mer fokus på klorna. På samma sätt som i punkt 2, utökar du hundens vilja att ligga avslappnad medan du fixerar klo efter klo. 
 
4) Gör samma sak som ovan men ha en klotång (eller sked/fil om tången är negativt laddad för hunden) liggande på bordet bredvid dig.

5) Gör samma sak som ovan men lägg till att du då och då tar upp tången, beröm och belöna hunden om den lugnt ligger kvar. Placera belöningen så hunden tar den liggandes, gärna med huvudet mot underlaget. Detta medför att hunden håller en position som även dämpar stress.

6) Låt hunden lukta på tången, beröm och belöna om hunden gör detta avslappnat och ligger kvar.

7) Knacka lätt med tången/skeden på klon, beröm och belöna.

8) Klipp med tången i luften, beröm och belöna.

9) Klipp med tången mot klon, beröm och belöna.

10) Hyvla en millimeter av en klo, beröm och belöna. Klappa och massera. 


Men vänta här... om du hela tiden försvårar, ev. förvärrar i hundens perspektiv. Finns då inte en risk att hunden utgår från att ju mer hen tolererar desto värre blir det. Svar ja! Så försvåra inte i en stegrande ordning. Valsa fram i det hela, ett steg fram, två tillbaka, fyra fram, ett tillbaka etc. I längden kommer du ändå framåt.


ATT TÄNKA PÅ:
  • Om hunden inte klarar av ett stegringsteg har du gått för fort fram, återgå till punkten ovan och gör om.
  • Det är en fördel att inte enbart stegra svårighetsgraden. Gå gärna tillbaka till ett "enkelt" steg då och då.
  • Ha en målbild, men ha en realistisk bild av hur lång tid det kommer ta att nå den. En hund som blivit klippt i pulpan, är troligtvis rädd för denna procedur. Då kan det ta tid, månader. Har du en hund som enbart uppvisar ett lätt obehag, då kanske du inom ett par veckor når din målbild.
  • Hur länge och ofta du behöver öva på varje steg innan du går vidare beror på hundens reaktion. Vissa får spendera 1 vecka eller 2 på samma steg, medan andra hoppar vidare i en raskare takt.
  • Det är viktigt att ta det varligt, tänka på att ju mer du "har med dig hunden" i det hela, desto hållbarare blir det i längden. Tillslut kan du ha en hund som ligger och snusar och vilar, medan du klipper klor.
  • Klipp inte i pulpan. Lättare sagt än gjort. Händer de bästa av oss ibland. Men med god kunskap kan detta undvikas. På bilden nedan ser du två starka tecken på att pulpan närmar sig, klipp då inte längre. Har din hund vitaklor, grattis! Det har inte mina :( men håll dig då ca 2 mm ifrån pulpan. Om du klipper ofta istället för sällan, så kommer du inte behöva klippa så mycket varje gång.

LYCKA TILL MED TRÄNINGEN!
en eloge till dig som läser detta, då har du troligtvis valt att ha hund på ett positivt sätt :)
 
Pilarna på bilden visar sätt att förutspå när pulpan börjar framträd. Den övre pilen visar en liten hålighet. Den nedre pilen påvisar en vit, mjukare halvmåne.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Mary » Rädda! rädda hundar:  ”Hej Carro. Jag har en valp på 5 månader som är jätterädd för bilar och bussar. ..”

  • Lina » Rädda! rädda hundar:  ”Hejsan! Jag har en omplacering som jag haft i 2,5 månad. Hon är en labbe som doc..”

  • Sara » Rädda! rädda hundar:  ”Hej, jag har en hund som på senare tid blir allt mer rädd för cyklar och kopplar..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln