header

Belöningsteknik

Vi har som mål att finslipa våra ekipages belöningsteknik. Med belöningsteknik menar vi hur, var, när vi belönar våra hundar. Detta vill vi fundera kring för att vara säkra på vad vi förstärker hos hunden. D.v.s. vad vi ökar motivationen för att göra om, vad vi ber hunden upprepa helt enkelt.

Vår första fråga är: "Vad önskar sig din hund?", "Vad får just din hund att se förväntansfull ut?", "Vad triggar din hunds leklust?", "Vad smickrar din hunds smaklökar?" Det är en fördel att fundera kring dessa frågor, om de är svårbesvarade hjälper vi er gärna att nå svaren.

MOTIVATION
Motivation är en viktig ingrediens i hundträning. Vi kan definiera motivation med vad väcker egenviljan att utföra en handling. Ofta kopplas motivation till behov. Ett behov, en önskan att ex. få ta del av något. Det kan handla om att få sin leksak, att få husse/matte att kela, busa, kampa. Eller att få smaka på något för hunden eftertraktat. Ibland gynnar det oss om vi tänker utanför ramen...

INDIVIDANPASSA
Mina hundar kräver helt olika typer av belöningar. Vid inkallningsträning blir min stora herre sjövild av glädje när jag rusar ut i terrängen och vågar vara haren :) Jag låter honom jaga mig i cirklar medan jag tjuter av "rädsla" inför den stora starka vargen. Oftast slutar det hela med en brottningsmatch, som avslutas med lugnande kelande. Jag skapar energi inför nästkommande inkallning, men jag ger även en möjlighet till utlopp och återkopplar med ro.

Min andre vapendragare, en mjukare själ, älskar mysterier och magi. Han kommer gärna rusande på inkallning då han vet att ibland håvar matte upp en liten prasslig papperspåse, bara för honom, en påse med skatter i; en godbit eller en liten leksak. Belöningen tar lång tid att njuta av, påsen måste luktas på, undersökas och slitas upp, innehållet triumferas det sedan runt med. Sådan är han.

GODIS OCH GODIS
Vi skiljer på godis och godis inom belöningstekniken. Mjukt godis tycker vi är bra vid aktiva övningar ex. inkallning, framåtsändande, fotgående eller liknande. Där vi vill ha hunden "in action". Exempel på mjukt godis är: falukorv, blodpudding, lick treat (god smak på rollerflaska), färskfoder i spruttub m.m.

Hårt godis som kex eller råhud är strålande bra vid belöning i mer passiva moment (då tuggandet lugnar och dämpar) ex. stanna kvar, stopp, platsliggning, lära sig vara uppbunden. Obs! kasta ej hårt godis till hunden (risk att det fastnar i halsen). Ge det på marken så tar hunden det saktare och mer medvetet. Exempel på hårt godis är: kex, torrfoder, torkad köttprodukter, leversnittar m.m. 

VAR
Var noga med din placering av belöningen/godisen - där du belönar är där hunden lär sig infinna sig ex. vid din vänstra sida i fotgåendet, mellan framtassarna vid platsliggning, ifrån tassarna vid kloklippning. Var ska jag placera min belöning när hunden gör rätt? är en bra fråga att ställa sig innan han tränar hunden.

LÄRA, LÄRA UT
Vi tycker torrträning är bra. Med det menar vi att träna sig själv i utförandet, utan hunden närvarande. Då träning av hund är en mekanisk färdighet, träningsmetoder kräver ofta kroppskännedom och kroppskontroll. Träna med belöning, utsedda kriterier för belöning, rättkommando/klicker, frikommando, koppel... men låt hunden vänta. Skilj på när du lär dig och när du är förmögen att lära ut. Av den simpla anledningen, om du belönar/förstärker felaktigt, lär sig hunden just det.

Slutligen, om din hund inte utför momentet som du önskar, om fokus fallerar eller störningar lätt distraherar, åtgärda. Öka avstånd till störningen, minska tiden du kräver att hunden håller position, dela upp din målbild i mindre delsteg... eller tänk efter om den belöning du valt, motiverar hunden i den miljö du tränar!


Vi ser framemot att få coacha dig mot dina mål!