header

BARF - Biologisk anpassad rå föra

 BARF - det naturliga konceptet! Hunden är ett rovdjur och bör äta därefter. BARF står för Biologisk Anpassad Rå Föda. Det handlar om att utfodra sin hund artspecifikt, dvs. som den köttätare den är. Rått är mottot, utesluts upphettning/tillagning bevarar maten sina naturliga näringsämnen som hunden bättre kan tillgodose sig. Hunden får även i sig viktiga enzymer och bakterier.

BEN
Ben som i tillagad form splittras då vattnet tas ur dem och utgör en fara förblir mjuka som råa. Många vittnar om allergier som "försvunnit", hundar som återfått sin livsglädje och glans, hundar som varit kräsna eller alltid tampats med en känslig mage som blivit bra. Dålig andedräkt, mag/tarm-inflammationer, dålig avföring - ett minne blott. Vidare hålls immunförsvaret i toppskick, så har du en hund som lider av sjukdom, så är BARF ett bra alternativ för att främja tillfrisknandet. Denna typ av utfodring är 100% naturligt och artanpassad!


OBS! När du börjar ge din hund råa köttiga ben, var noga med att detta sker successivt. Hunden ska under ca 1 månads tid ha ätit ett hel rått foder! Därmed har magens ph justeras för att kunna bryta ner ben. Därefter introducerar man kyckklingvingar, sedan kycklingskrov, revben etc. Låt hunden tugga 10 minuter, ta bort lägg i påse i kylen, och låt hunden tugga en stund igen nästa dag. På så sätt vänjer du hunden vid benätande, på alla plan.
Om din hund kräks upp benflisor, så oroa dig inte, det är en hunds sätt att se till att vassa bitar inte kommer ner i tarmen. Dvs. helt naturligt.

Men om din hund kräks, verkar må dåligt eller har andra symptom av ett påverkat allmäntillstånd kontakta alltid veterinär. Detta har då troligtvis en annan orsak och behöver ses över direkt.


 
BARF - Vom og Hundemat?
Skillnaden på BARF och VomogHundemats helfoder är hårfin, det handlar om en liten mägd vitaminer som är tillsatta för att fodret ska klassas som helfoder. I VomogHundemats foderkorvar är hela BARFkonceptet redan gjort åt dig.

BASMALL
Men vill du "helbarfa" så brukar nedastående basmall gälla:
60-70% Köttiga ben, 30-40% Kött och organ, 10-20% Grönsaker (förenklat).

TILLSKOTT?
Vissa hundar kräver lite tillskott av kalk, animalisk olja (lax, krill) beroende på vad av ovanstående de äter och hur mycket, var i livet de befinner sig och vad de behöver ha ut av näringen de får i sig (jakt, dräktighet, laktation, valputveckling etc.) Rådfråga oss gärna kring tillskott. Och kom ihåg tillskott är något vi tillför under en viss tid, sällan behövs det som standard. Vi har uppehåll mellan givor av tillskottsperioder. Och är noga med att veta varför vi ger tillskott och hur tillskottet påverkar resten av kroppen.

Vi rekommenderar Standarts kosttillskott för hund.

Vom og Hundemat är ett komplett BARF-foder och kräver därför inga tillskott för friska hundar.


KUNSKAP - vi delar gärna med oss av vår
Att BARFA kräver lite mer kunskap om utfodring och näringslära, men är inte svårare än att alla kan lära sig. Vi har fantastiskt bra erfarenheter av Vom og Hundemat och BARF och rekommenderar det därför varmt!